EEG BIOFEEDBACK - INNOWACYJNE FORMY WSPARCIA

OSÓB Z SYNDROMEM WSPÓŁUZALEŻNIENIA (II Edycja)

eeg BFB www

Projekt skierowany do grupy 10 osób "współuzależnionych" z terenu Powiatu Płockiego oraz miasta Płocka. Biofeedback ma być wsparciem poprawiającym ich jakość życia, poprzez redukcję objawów poznawczych, emocjonalnych i fizjologicznych skorelowanych z negatywnym funkcjonowaniem i niepożądanymi objawami powiązanymi z tzw. syndromem współuzależnienia.  Projekt jest innowacyjmą odpowiedzią na wyzwania zawarte w "Strategii polityki społecznej województwa mazowieckiego na lata 2014-2020".

Współuzależnienie to utrwalona forma funkcjonowania w długotrwałej, trudnej i niszczącej relacji związanej z patologicznymi zachowaniami uzależnionego partnera/partnerki, ograniczająca w sposób istotny swobodę wyboru postępowania, prowadząca do pogorszenia własnego dobrostanu psychicznego i niejednokrotnie somatycznego. Związana jest ze stałym  doświadczeniem stresu i poczucia bezradności  w związku z orgraniczoną możliwością zmiany własnego położenia na lepsze.

EEG Biofeedback (EEG BFB, neuroterapia, neurotrening), nazywany często "terapią XXI wieku", jest metodą treningową rozwijającą naturalne zdolności mózgu w tym neuroplastyczność. To nowoczesna metoda terapii instrumentalnej, oparta na wykorzystaniu biologicznego sprzężenia zwrotnego (biofeedback). Jest przyjemna dla pacjenta/klienta. Jako odziaływanie niefarmakologiczne nie ma charakteru inwazyjnego. Może być też stosowane komplementarnie z psychoterapią i leczeniem lekowym.

W naszym projekcie posłuży do przezwyciężania chronicznego stresu, zaburzeń emocjonalnych, lękowych, obsesyjno-kompulsywnych, trudności ze snem. Trening EEG-biofeedback wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego osób funkcjonujących w warunkach ekstremalnych (traumy, doświadczenie przemocy, współuzależnienia). Rozwija zdolność twórczego myślenia, usprawnia pamięć, koncentrację uwagi, koordynację psychoruchową i umiejętność relaksacji. Uczy uważności i poprawia radzenia sobie ze stresem. W ten sposób pomaga poprawić jakość życia beneficjentów i beneficjentek zakwalifikowanych do projektu.

Oferta realizowana jest pod nazwą "EEG Biofeedback - Innowacyjne formy wsparcia osób z syndromem współuzależnienia (II Edycja)". W specjalistycznym gabinecie udostępnionym nieodpłatnie przez Instytut Profilaktyki Kreatywnej i Neurotreningu z Płocka prowadzimy kwalifikację beneficjentów do projektu (diagnostyka), sesje EEG Biofeedback oraz spotkania ewaluacyjno-kończące (informacja zwrotna i zalecenia).

UWAGA

• osoby zainteresowane prosimy o kontakt telefoniczny (690 666 024) lub e-mailowy (Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.)
  • na zgłoszenia czekamy do końca lipca
  • wartość usługi na rynku komercyjnym to 3 414 zł - w ramach projektu świadczona jest nieodpłatnie
  • wrażenia uczestniczek i uczestników poprzedniej edycji - zobacz co dał im neurotrening

loga partnerw PPK